Przyznaj się, że całe życie wyrzucasz liście? A można je wykorzystać i zrobić pyszne pesto z liści rzodkiewki. W smaku najbardziej przypomina mi rukolę, także jak jesteś fanem zielonego to na pewno Ci posmakuje. Blendujesz wieczorem i następnego dnia obiad zajmuje Ci 8 minut 🙂
Składniki:
liście z jednego pęczka rzodkiewki
4 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
sól/pieprz*
Przygotowanie:
Blendujesz i gotowe 🙂
*Do swojej części dodałam sól i pieprz.
Ania radzi:
Zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych możesz użyć parmezanu.
Ja Lilce nie podaję „surowego” parmezanu, tylko po obróbce.
Zamiast słonecznika mogą być migdały,orzech włoski albo orzechy nerkowca.