Serowe gofry z batata

You are currently viewing Serowe gofry z batata

Serowe gofry z batata sprawdzą się na śniadanie, obiad jak i kolację. Nie masz gofrownicy? Zrób z tego placki 😉.

Serowe gofry z batata – Składniki:

2 jajka

ok. 200g batata (pół)

4-5 łyżek startego sera (u mnie parmezan)

czosnek granulowany, pieprz

Przygotowanie:

Batat ścieramy na grubych oczkach i odsączamy z wody. Stawiam pod kątem pojemnik, żeby woda spływała 😊. Roztrzepujemy jajka, dodajemy ser i batat. Mieszamy z przyprawami – masa powinna być gęsta. Do tej masy jak na zdjęciu dodałam jeszcze batat 😊.

Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Nie otwieramy podczas pieczenia. U mnie przy mocy 1500W piekę 4min 15 sek. Podałam z jajkiem sadzonym, awokado, pomidorkami i szczypiorkiem. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Zapewne będziesz się zastanawiać po przeczytaniu przepisu, ile jajek może dziecko. Najczęściej źródła mówią o 1 jajku dziennie powyżej roku. Pamiętaj, że dziecko dostanie z tego ok 30%. Poniżej roku możesz podać z guacamole lub pastą warzywną, hummusem, twarożkiem.

Przy alergii na BMK pomiń ser, użyj płatków drożdżowych nieaktywnych (kupisz w większych marketach i Rossmannie).

Nie masz batata – zrób z marchewki też powinny być smaczne 😊

Parmezan przed rokiem podajemy z mleka pasteryzowanego. Po roku, jeśli mamy z mleka niepasteryzowanego poddajemy obróbce termicznej. A co jeszcze zrobisz z batata? Zerknij tutaj 😊.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Joanna

Witam, bardzo fajny przepis, chciałabym zrobić dla syna. Mam płatki drożdżowe. Czy daje się ich tyle samo co sera?

Ada

Przepyszne .

Aga

Super gofry. Dzisiaj jako placki warzywne z cukinią i szpinakiem baby z sosem jogurtowym. Córce wszedł aż 1, biorąc pod uwagę, że mamy trudną relację z warzywami, to sukces 😜

Aga

Pyszny przepis, robiłam wielokrotnie i zawsze wychodzą super 🙂 pozdrawiamy Lilku i jej mamę! ❤️

Milena

Przepyszne!synek się zajadał 😍

Monika

Aniu, jak to zrobiłaś że gofry wyszły Ci w całości? Mi przy wyciąganiu trochę się rozwaliły.

Monika

Już znam odpowiedź. Za cienką warstwę włożyłam.

Ewa

Super gofry 😜, dziękujemy za kolejny fajny przepis.