Knedle z tofu czekośliwka

You are currently viewing Knedle z tofu czekośliwka

Knedle nie muszą być tylko z ziemniaków. Na blogu znajdziesz już z kaszy jaglanej, a tym razem zrobiłam knedle z tofu o smaku czekośliwka. Możesz przygotować je także bez gotowania 😉

Knedle z tofu czekośliwka – Składniki:

kostka tofu

15 suszonych śliwek

2 łyżki soku z pomarańczy/soku z cytryny

15g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)

10g kakao (2 płaskie łyżki)

łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy (mąkę możemy dodać na sam koniec). Robimy kulki, wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty. Z przepisu wychodzi 9szt.

Podałam na jogurcie z liofilizowaną żurawiną. Swoją wersję jeszcze polałam syropem daktylowym.

Ania radzi:

Zamiast ziemniaczanej możesz dać inną mąkę lub kasze manną.

Zrób z mąką kokosową lub owsianą i przygotujesz knedle bez gotowania.

Śliwki suszone możesz zamienić na daktyle, najlepiej kilka sztuk mniej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ania

Robiłam już dwukrotnie. Ostatnim razem do masy dodałam dodatkowo zmielonych orzechów włoskich, a do środka mascarpone. Pychota 😊😊

Anna

Zrobiłam z karobem i dodałam więcej soku z cytryny niż w przepisie – niebo w buzi!!! 😋 Co prawda synek nawet nie spróbował, ale z chęcią przejęłam jego porcje. 😆 Do tej pory robiłam głównie wytrawne potrawy z tofu, które bardzo lubię, więc knedle na „słodko” wpadły mi w oko jak tylko pojawił się ten przepis. Pyszności! ❤️