Nadziane tosty

You are currently viewing <strong>Nadziane tosty</strong>

Tosty z niespodzianką? Nadziane tosty polecają się na szybkie śniadanie.

Robiliście już takie? Jeżeli nie, to warto zrobić.

Nadziane tosty – Składniki:

chleb tostowy

mascarpone

jagody (lub inne owoce)

jajko

40ml mleka (8 łyżek)

masło lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Chleb kroimy i smarujemy mascarpone, nakładamy owoce i dociskamy. Moczymy w mleku z jajkiem i smażymy na rozgrzanej patelni.

Podałam z gęstym jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i miodem.

nadziane tosty

Ania radzi:

Zamiast mascarpone może być inny serek: Bieluch (bez soli), ricotta lub serek kanapkowy. 

Chleb możesz pokroić w dowolne kształty, w trójkąty lub wyciąć kółka szklanką.

Owoce dałam mrożone.

Przy alergii na BJ zrób te tosty bez jajka w gofrownicy.

Przy alergii na BMK wrzuć banana i masło orzechowe, posmaruj np. dżemem lub czekośliwką.

Swoje Tosty w środku posypałam jeszcze erytrolem.

Prawdopodobnie wyjdą w piekarniku 180 st. ok. 20 minut. Najlepiej z termo obiegiem. Wtedy możesz podać przed rokiem. 

Jedno jajko wystarczy na 4 kawałki jak na zdjęciu. Możesz wykorzystać do tego stare pieczywo – jak i do tego przepisu – Pieczona chałka.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ewelina

Szybie i pyszne śniadanie:)

Asia

Uwielbiam te tosty ! 😍😍😍