Tosty z niespodzianką? Nadziane tosty polecają się na szybkie śniadanie.
Robiliście już takie? Jeżeli nie, to warto zrobić.
Nadziane tosty – Składniki:
chleb tostowy
mascarpone
jagody (lub inne owoce)
jajko
40ml mleka (8 łyżek)
masło lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Chleb kroimy i smarujemy mascarpone, nakładamy owoce i dociskamy. Moczymy w mleku z jajkiem i smażymy na rozgrzanej patelni.
Podałam z gęstym jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i miodem.
Ania radzi:
Zamiast mascarpone może być inny serek: Bieluch (bez soli), ricotta lub serek kanapkowy.
Chleb możesz pokroić w dowolne kształty, w trójkąty lub wyciąć kółka szklanką.
Owoce dałam mrożone.
Przy alergii na BJ zrób te tosty bez jajka w gofrownicy.
Przy alergii na BMK wrzuć banana i masło orzechowe, posmaruj np. dżemem lub czekośliwką.
Swoje Tosty w środku posypałam jeszcze erytrolem.
Prawdopodobnie wyjdą w piekarniku 180 st. ok. 20 minut. Najlepiej z termo obiegiem. Wtedy możesz podać przed rokiem.
Jedno jajko wystarczy na 4 kawałki jak na zdjęciu. Możesz wykorzystać do tego stare pieczywo – jak i do tego przepisu – Pieczona chałka.
Szybie i pyszne śniadanie:)