Miałyśmy trochę przerwy w zupach, ale jak zobaczyłam dziś jak Lilka wcina krem z brokuła z czosnkowymi grzankami to już muszę myśleć jaka zupa będzie kolejna 🙂
Krem z brokuła z czosnkowymi grzankami – Składniki:
1 brokuł
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki suszonych warzyw (Lidl)
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę w garnku, czosnek i cebulę drobno kroję i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Myjemy i dzielimy na różyczki brokuła i dorzucamy do garnka łodygami do dołu. Zalewamy wodą tylko do zakrycia i dodajemy suszone warzywa. Góra może wystawać, przykryj pokrywką i gotuj aż będzie miękki. Przed blendowaniem możesz odlać trochę wody, a w trakcie ewentualnie dolewać do konsystencji, która Ci odpowiada. Podałam z jogurtem i grzankami czosnkowymi.
Grzanki czosnkowe – Składniki:
Pieczywo (u mnie chleb z oliwkami, taki miałam tylko :))
oliwa z oliwek
czosnek suszony
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy w misce przyprawy, dorzucamy chleb i mieszamy. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Pieczemy w temp 200st 10 minut. Po 5 minutach mieszam grzanki na blaszce.
Ania radzi:
Zamiast suszonych warzyw możesz dodać piramidkę smaku, albo bulion zamiast wody.
Możesz zrobić wersję zupy bez podsmażenia, zalać tylko wszystko wodą. Oliwę wtedy daj na koniec do zupy.
Nie przesadzaj z ilością oliwy przy grzankach, bo będą przesiąknięte tłuszczem.
Do grzanek jest dobry chleb tostowy, niestety większość ma kiepski skład.
Bardzo smakowite coprawda moj krem nie wyszedl az tal pieknie zielony ale jest pycha 😊
teraz tylko mam nadzieje ze zupe zje a nie pobawi 🙈jak budyniowa kasza manna ktora tez jest pycha😊