Syrniki, czyli placuszki z twarogu. Kto jeszcze nie zna i nie robił to niech nadrabia. Można jeść z każdymi owocami. Polecam też z konfiturą, albo po prostu polać miodem 😛
Syrniki placuszki z twarogu – Składniki:
250g twarogu trójkąt (Delikate tłusty)
1 jajko
30g kaszy manny (3 łyżki)
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
mąka pszenna do obtoczenia
Opcjonalnie do wyboru: rodzynki, suszone morele, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, wanilia, cynamon, orzechy, wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Łączymy widelcem twaróg, jajko i kaszę mannę. Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki, spłaszczamy w dłoniach i obtaczamy w mące. Smażymy na suchej patelni. Delikatnie przekręcamy na drugą stronę (ja przekręcam łyżką i dłonią:)). Kilka minut smażymy i dodajemy masło rozprowadzając po patelni. Z przepisu wyszło 9 sztuk. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz usmażyć na maśle klarowanym, wtedy pomiń masło.
Zamiast kaszy manny możesz dodać mąkę pszenną, orkiszową jasną albo ryżową.
Super się sprawdza na wynos 🙂
Pamiętaj, że miodu nie podajemy niemowlakom.
Koniecznie wypróbuj naszych ulubionych placków z kaszy manny.
Można dodać banana czy wyjdzie zakalcowate?