Jeżeli znudziły Ci się zwykłe naleśniki to polecam na śniadanie pieczony naleśnik z owocami, czyli Dutch Baby. Podpieczone chrupiące brzegi, delikatny budyniowy środek razem z owocami smakuje genialnie.
Dutch baby pieczony naleśnik z owocami – Składniki:
3 jajka
80g mąki (8 łyżek u mnie 60g pszennej, 20g pełnoziarnistej)
130ml mleka (pół szklanki)
15g masła (1 łyżka)
Przygotowanie:
Jajka wyjmuję wcześniej lub ocieplam w wodzie, mleko wyjmuję wcześniej. Nastawiam piekarnik na 220 stopni. Do formy/patelni nakładam łyżkę masła i wkładam formę do piekarnika. Ubijam jajka, tylko do pojawienia się pęcherzyków, dodaję mleko i mąkę i miksuję do połączenia (nie dłużej jak minutę). Jeżeli na maśle pojawiły się pęcherzyki wyjmuję z piekarnika formę, zbieram pianę -powstało nam masło klarowane. Wylewam masę do formy i piekę 20-25 minut aż brzegi się zarumienią.
Podałam z frużeliną, jogurtem greckim oprószone mlekiem w proszku. Możesz też oprószyć moim drugim sposobem czyli mąką kokosową 😊 ewentualnie cukrem pudrem. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz użyć mąki orkiszowej jasnej, albo miks z owsianą, jaglaną.
Do masy można dodać cukru waniliowego.
Podałam Ci sposób jak sklarować masło, żeby był lepszy smak. Jeśli masz w domu masło klarowane to go użyj.
Na górę możesz przed pieczeniem ułożyć owoce świeże lub mrożone.
Zrobiłam, brzegi się pięknie podniosły, ale środkowa część nie podniosła się, była zbita jakby zakalec. Nie mogłam już piec dłużej, bo brzegi były mocno przypieczone. Czy wielkość formy ma tutaj znaczenie? Później doczytałam komentarz z wymiarami i okazuje się, że miałam mniejsze naczynie.