Naleśniki szpinakowe

You are currently viewing Naleśniki szpinakowe

Po klasycznych naleśnikach i buraczanych przyszedł czas na naleśniki szpinakowe 😊 Wszystkie możesz jeść w wersji na słodko lub wytrawnie. U nas zagościły w wersji na słodko (jakie zaskoczenie :P), ale przeczytaj z czym bym je podała w wersji wytrawnej 😊

Naleśniki szpinakowe – Składniki:

2 jajka (u mnie S)

150g mąki pszennej (łyżka mąki ok 10g)

150ml wody gazowanej

150ml mleka/napoju roślinnego (ponad szklanka płynów łącznie)

80g szpinaku (3 garście)

20g oleju (4 łyżki)

Przygotowanie:

Blendujemy wszystkie składniki i odstawiamy (najlepiej na 15-20 minut, żeby ciasto mogło „popracować” 😊). Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, ale od razu zmniejszając gaz. Żeby wyszedł ładny kolor musisz pilnować naleśników.
Jak pojawią się bąbelki łopatką oddzielam brzegi i przekręcam na drugą stronę rękami i smażę chwilkę. Układam na talerzu jeden na drugim. Z przepisu wyszło 7 sztuk – patelnia 24cm. Podałam z twarożkiem limonkowym i malinami.

Twarożek limonkowy:
twaróg

śmietana 18%

sok i skórka z połowy limonki

miód/syrop klonowy/inne słodzidło dla starszych

Wszystko mieszamy widelcem i gotowe 😊

Ania radzi:

Do wersji wytrawnej możesz dodać do ciasta trochę czosnku. Do środka włożyć ser żółty/mozzarelle, rukolę i wbić jajko. Smażyć otwarty naleśnik chwilę pod przykryciem, złożyć i zajadać.

Pasuje też twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Możesz posmarować pastą warzywną albo hummusem (przepis wkrótce) i dorzucić np. oliwki.

nalesniki szpinakowe

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Roza

Mam dodac i wode i mleko? Dobrze zrozumialam?

Ostatnio edytowane 6 miesięcy temu przez Roza
Paulina

Naleśniki pyszne😋 Nawet bez nadzienia. Polecam przepis. Ja robiłam z mąka ryżową i napojem owsianym.

Ewa

Dzień dobry,
Czy można użyć mrożonego szpinaku? Jeśli tak to w jaki sposób go przygotować?

Renata

Naleśniki pyszne ! zrobiłam z twarożkiem z rzodkiewką, szczypiorkiem i papryką:)
Pani Aniu uwielbiamy Pani przepisy, dziękujemy, że dzieli się Pani swoimi pomysłami i dziękujemy losowi, że zaczęłyście rozszerzanie diety dosłownie chwilę przed nami:):)

Laima

Myślisz, że z niegazowaną wodą też wyjdą? 🙂

Karolina

Czy jajko można czymś zastąpić ?