Pasta z pieczonych warzyw

You are currently viewing Pasta z pieczonych warzyw

Słodko-pikantna pasta z pieczonych warzyw często u nas gości. Robi się ją bardzo szybko, możesz też dodać inne warzywa seler, czy pietruszkę. A jak nie masz pomysłu co jeszcze zrobić na kanapki to polecam pasztet z białej fasoli.

Pasta z pieczonych warzyw – Składniki:

pól batata

pół papryki

marchewka

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek/olej do posmarowania warzyw

+2 łyżki do blendowania

przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól

Przygotowanie:

Kroimy warzywa, czosnek zostawiamy w łupince. Delikatnie nacieramy oliwą/olejem i pieczemy w 190 st. 20-25 min. do miękkości. Czosnek obieramy i warzywa blendujemy z olejem i przyprawami. Przechowujemy w słoiku w lodówce.

Ania radzi:

Sól dodaj jak robisz dla starszych dzieci, zawsze możesz posolić na kanapce.
Zamiast batata możesz dać dynię.

Upiecz całego batata i następnego dnia zrób omlet, a z pieczonej dyni placuszki 😛

Paprykę ostrą możesz podawać od początku rozszerzania diety, tylko nie przesadzaj z ilością 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

Pasta schodzi tak szybko, ze nie boje się , ze się zepsuje, jest przepyszna do wszystkiego. Jak się kończy robię następna, musi być cały czas w domu. Uwielbiamy👍♥️❤️

Ola

Przepyszna pasta, robię kolejny raz i zawsze bardzo zachwalam👍❤️♥️

Kasia

Pyszna pasta. Zrobiłam bez papryki i dałam przyprawę do pizzy z świetnym składem (polecam przyprawy ekologiczne firmy Dary Natury). Mnie smakuje, maluch na razie podchodzi z dystansem. Ale zamrożę i będę podawać jak będzie w lepszym sosie. O, może następnym razem dodam fasolę lub ciecierzycę, żeby miało trochę białka. 🙂

Dominika

Można dać paprykę wędzona? 🙂

Iza

Brzmi pysznie! Ile czasu pasta może stać w lodówce? Można część zamrozić na później?

Agata

Może głupie pyt, ale zawsze obieram czosnek i nie wiem – Co później z tym czosnkiem? Obieramy po upieczeniu przed blendowaniem 😝? I ile mniej więcej można przechowywać w lodówce?

Ostatnio edytowane 2 lat temu przez Agata