Wiecie skąd taka nazwa? Bo kluski leniwe robi się szybko (nie mylić dla leniwych :P). Możesz je podać na śniadanie, obiad lub kolację. Smakują na słodko jak i wytrawnie. Którą wersję wybierasz? 😊
Kluski leniwe – Składniki:
250g twarogu trójkąt (u mnie tłusty Mlekovita)
1 jajko
*50g mąki pszennej +mąka na blat do podsypania (5 łyżek)
opcjonalnie coś do posłodzenia
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy (ja to robię tłuczkiem do ziemniaków i polecam, albo można przecisnąć przez praskę). Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy krótko ciasto, które się będzie lekko kleić (nie dosypuj mąki). Dzielę na pół, suche ręce obsypuje mąką i delikatnie obtaczam sobie połówkę (możesz zrobić to na blacie). Przekładam na blat, roluję delikatnie podsypując mąką (jeśli potrzeba). Spłaszczam i kroję romby. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, moczę nóż w garnku i nakładam sobie kluskę (dzięki temu odklejają się ładnie od blatu). Wrzucam na mniejszy gaz, od wypłynięcia gotuję 1 minutę. Podałam z masłem rozpuszczonym z cynamonem (+do swojej dodałam czekokrówkę :P, możesz dodać cukier kokosowy, albo inne słodzidło). Porcja dla mamy i dziecka.
PS. Zawsze mam te kluski zamrożone na czarną godzinę – polecam.
Ania radzi:
*50g mąki to minimalna ilość przy której kluski wychodzą bardzo delikatne, możesz dać 60g.
Jeśli występuje u Was alergia na BMK polecam zrobić knedle czekośliwka lub kulki marchewkowe.
Przy alergii na BJ znajdziesz przepis na kulki buraczane lub z dynią bez jajka.
Mąkę możesz zamienić na orkiszową jasną.
Nie dodawaj za dużo mąki, ani nie zostawiaj za długo na blacie, bo kluski wyjdą twarde.
Przy chudszym twarogu trzeba będzie minimalnie zwiększyć ilość mąki. Nie blenduj masy!
Ile wychodzi klusek z tej proporcji?