Stosuję zasadę „zerowaste” , staram się wszystko przerabiać i tak powstały gofry z ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie 🙂
Składniki:
2 średnie ugotowane ziemniaki
1 jajko
50g mąki orkiszowej
ząbek czosnku
40 ml mleka*
pól łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz**
Przygotowanie:
Blendujemy jajko z czosnkiem, dodajemy mąkę, proszek, mleko i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem ziemniaki i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy.
*przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny
**Usmażyłam małe gofry dla Lilki i dodałam do swojej porcji sól i pieprz. Z przepisu wychodzą 3 gofry.
Spróbuj wersji szpinakowej, którą możesz jeść na słodko jak i na wytrawnie 🙂
Ania radzi:
Robiąc obiad z ziemniakami ugotuj więcej, następnego dnia możesz zrobić knedle z owocami, albo pokrój i zrób omleta na śniadanie z dodatkiem papryki i cebuli.
Możesz zamienić mąkę orkiszową na pszenną.
Dodaj swoje ulubione przyprawy (mi wystarczył czosnek).
Do gofrów jako dodatek polecam sos czosnkowy.
Pycha 😊