Wymyśliłam, że w urodziny Lili zrobię jej na drugie śniadanie wieżę z placków. A najgrubsze placki, które udało mi się zrobić to jogurtowe placuszki, chciałam trochę zmienić i powstały kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki.
Kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki – Składniki:
150g jogurtu naturalnego/wege/greckiego (u mnie naturalny Zott/1 łyżka ma ok 20g)
10g kakao (czubata łyżka)
20g zmielonych orzechów (czubata łyżka/u mnie laskowe)
40g-50g* mąki pszennej/orkiszowej jasnej (4-5 łyżek)
1 jajko
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Łączymy jajko z jogurtem rózgą, dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę, na koniec orzechy. Mieszamy do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty z jednej strony. Z przepisu wychodzą 3 mniejsze placki i 5 większych. Podałam z frużeliną wiśniową.
Ania radzi:
Możesz zamiast orzechów dać więcej mąki, albo spróbować z wiórkami kokosowymi (nie robiłam).
*Ilość mąki jest uzależniona od tego jakich mąk użyjesz i jaki typ oraz tego jaki dasz jogurt. Ciasto ma być gęste.
Robiłam z rozpuszczonym masłem i olejem w cieście, jak dla mnie lepsze są bez.
Jeżeli nie masz rózgi możesz krótko zmiksować, albo połączyć składniki ręką.
Zauważyłam, że im dłużej ciasto stoi tym placki wychodzą grubsze i smaczniejsze 🙂