Kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki

You are currently viewing Kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki

Wymyśliłam, że w urodziny Lili zrobię jej na drugie śniadanie wieżę z placków. A najgrubsze placki, które udało mi się zrobić to jogurtowe placuszki, chciałam trochę zmienić i powstały kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki.

Kakaowo-orzechowe jogurtowe placuszki – Składniki:

150g jogurtu naturalnego/wege/greckiego (u mnie naturalny Zott/1 łyżka ma ok 20g)

10g kakao (czubata łyżka)

20g zmielonych orzechów (czubata łyżka/u mnie laskowe)

40g-50g* mąki pszennej/orkiszowej jasnej (4-5 łyżek)

1 jajko

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Łączymy jajko z jogurtem rózgą, dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę, na koniec orzechy. Mieszamy do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty z jednej strony. Z przepisu wychodzą 3 mniejsze placki i 5 większych. Podałam z frużeliną wiśniową.

Ania radzi:

Możesz zamiast orzechów dać więcej mąki, albo spróbować z wiórkami kokosowymi (nie robiłam).
*Ilość mąki jest uzależniona od tego jakich mąk użyjesz i jaki typ oraz tego jaki dasz jogurt. Ciasto ma być gęste.

Robiłam z rozpuszczonym masłem i olejem w cieście, jak dla mnie lepsze są bez.

Jeżeli nie masz rózgi możesz krótko zmiksować, albo połączyć składniki ręką.

Zauważyłam, że im dłużej ciasto stoi tym placki wychodzą grubsze i smaczniejsze 🙂

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze