Twój maluch nie chce jeść warzyw? Spróbuj przemycić je do posiłków. My dodajemy warzywa do owsianek, placków, a dziś szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową.
Szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – Składniki:
150g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)
240g mąki pszennej (łyżka mąki=10g)
2 jajka
280 ml mleka (ponad szklanka)
30 ml oleju (łyżka oleju ma ok 8g)
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy (jeśli jest woda to odsączamy). Mieszamy mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia, szpinak i mleko, a na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy.
Ania radzi:
Możesz użyć mąki orkiszowej jasnej.
Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?
Sprawdź swoją gofrownicę, najlepsza do gofrów powinna mieć moc powyżej 1000W.
Studzimy gofry po wyjęciu na kratce, żeby mogły odparować.
Nie zaglądamy podczas pieczenia 🙂
Z przepisu wyszło mi 10 gofrów.
Przy alergi na BMK zamień mleko na napój roślinny.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej, żeby było na śniadanie 🙂
Pyszne 😍 z bitą śmietaną i domowym dżemem malinowym 🔥🔥