Rybka z frytkami z piekarnika, czyli takie Fish and chips w mojej wersji 😛 Wychodzi pysznie chrupiąca dzięki panierce z sezamem – koniecznie spróbuj 😊
Rybka z frytkami z piekarnika – Składniki:
300g dorsza (może być inna biała ryba)
panierka: jajko, mąka pszenna, sezam
Frytki:
ziemniaki (u nas 10 sztuk)
olej rzepakowy (3-4 łyżki)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, rozmaryn, pieprz
Sos Tzatzyki:
ogórek zielony, jogurt grecki, ząbek czosnku, koperek, pieprz
Przygotowanie:
Rybka:
Rybkę myjemy, pozbywamy się ości i kroimy w paski. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki na panierkę umieszczamy osobno, jajko roztrzepujemy widelcem. Obtaczamy najpierw w mące pszennej, potem w jajku, a następnie w sezamie.
Układamy na papierze do pieczenia.
Frytki:
Ziemniaki po obraniu i umyciu osuszamy, kroimy w paski. Olej mieszamy z przyprawami i mąką ziemniaczaną. Smarujemy pędzelkiem albo nacierami dłońmi i układamy obok ryby.
Pieczemy wszystko w 180 st. 30 minut. Po 15 minutach przekręcam wszystko na drugą stronę i przełączam na termoobieg.
Tzatzyki:
Ogórka ścieramy na dużych oczkach, zostawiamy i odciskamy wodę. Koperek drobno kroimy i mieszamy wszystkie składniki.
Będzie też pasować domowy sos czosnkowy.
Porcja obiadu dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
Pamiętaj, żeby starszym dzieciom i dorosłym dosolić potrawę 😊
Wybieraj świeże ryby jeśli masz możliwość ze względu na walory smakowe 😛
Cześć ryby na zdjęciu jest w panierce z mąki migdałowej, ale średnio mi smakowała.
Przy alergii na BJ zrób rybkę bez panierki.
Przepyszny obiad, bardzo polecam😘