Jestem uzależniona od tych placków (Lila też) 😛 Na pewno już je znacie. Placki z kaszy manny to po prostu inna odsłona placków twarogowych z mango. Kocham obydwie wersję i stwierdziłam, że muszą się tu pojawić. Placki z mango są „cięższe” ze względu na inny twaróg, maślane i szybsze. Te są bardziej puszyste. Zróbcie jedną i drugą wersję 😉
Placki z kaszy manny – Składniki:
1 jajko
70g kaszy manny
70ml mleka*
60g twarogu z wiaderka (Pilos, Piątnica, Wieluń, President)
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut. Mieszamy po chwili. Oddzielamy białko od żółtka (żółtko daj do kaszy), białko ubijamy. Do kaszy dodajemy twaróg, miksujemy. Łączymy z ubitymi białkami delikatnie łyżką. Smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu.
Z przepisu wyszło ok. 10 placków. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Polecam ze startym na grubych oczkach jabłkiem, pokrojoną pomarańczą i cynamonem, albo borówkami, malinami, porzeczką.
Placki świetnie smakują na wynos 😛
*przy alergii na BMK użyj mleka roślinnego, pomiń twaróg i zwiększ proporcje: 100g kaszy, 100ml mleka roślinnego. Zamiast masła możesz dać olej kokosowy, albo pominąć tłuszcz jeżeli masz patelnie która nie przywiera.
Kombinowałam z brakiem twarogu i zamiast niego dodałam zblendowaną 1/3 kostki tofu z jogurtem wege (jakieś 2 łyżki?) i też wyszło!