Pewnie byś nie pomyślał/a, że fasolkę po bretońsku możesz podać niemowlakowi? To nie jest zwykła fasolka po bretońsku, a zrobiona z kurczakiem. W takiej wersji możesz podać od początku rozszerzania diety 😊. Ja strączki wprowadziłam po miesiącu. Z przepisu wychodzi kilka porcji, bo wiadomo, że najlepsza jest następnego dnia 😛 a jeszcze lepiej część zamrozić 😉
500g fasoli Jaś
400g kurczaka
1 cebula
duża marchewka
2 ząbki czosnku
pomidory w puszce
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4liście laurowe
Fasolka po bretońsku z kurczakiem – Składniki:
4 ziele angielskie
przyprawy: majeranek, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy (3x więcej wody niż fasoli) przez noc. Odlewamy rano wodę i nalewamy świeżej. Gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim ok 1h 20 minut (sprawdź po godzinie, czas gotowania zależy od rodzaju fasoli). W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy na łyżce oleju, po chwili dodajemy kurczaka i pokrojoną marchewkę. Dusimy aż marchewka będzie miękka (można podlać trochę wodą). Dodajemy do ugotowanej fasolki, następnie przyprawy, koncentrat i pomidory. Solimy na talerzach. Możemy posypać pietruszką. Podajemy z pieczywem.
Ania radzi:
Pomidory w puszce zastąp passatą. Wtedy pomiń koncentrat pomidorowy.
Wody z fasolki nie wylewamy całej, zostawiamy do połowy.
Zamiast kurczaka możesz dodać indyka.
Smaczne też będzie z fasoli w puszce, wtedy nie trzeba namaczać. Użyj 3-4 puszki. Wypłucz pod bieżącą wodą.
Dla niemowlaka pomiń smażenie, kurczaka z warzywami wrzuć do fasolki po ok. 1h.
Kochasz strączki? Koniecznie spróbuj wege wersji curry z ciecierzycą – na pewno się zakochasz😋
Jeszcze dodam, że pomysł na fasolkę podsunęła mi Dominika, która brała udział w konkursie na IG.
Dzięki Dominika🌷
Czy fasola (ugotowana w całości) nie znajduje się na liście produktów stanowiących zwiększone ryzyko zadławienia?
Mojemu roczniakowi dotychczas rozgniatałam ją po ugotowaniu widelcem (świetnie sobie radzi z kawałkami, od ukończonego 6 mies. rd metodą BLW).
PS. Świetny blog 🙂