Fasolka po bretońsku z kurczakiem

You are currently viewing Fasolka po bretońsku z kurczakiem

Pewnie byś nie pomyślał/a, że fasolkę po bretońsku możesz podać niemowlakowi? To nie jest zwykła fasolka po bretońsku, a zrobiona z kurczakiem. W takiej wersji możesz podać od początku rozszerzania diety 😊. Ja strączki wprowadziłam po miesiącu. Z przepisu wychodzi kilka porcji, bo wiadomo, że najlepsza jest następnego dnia 😛 a jeszcze lepiej część zamrozić 😉

500g fasoli Jaś
400g kurczaka
1 cebula
duża marchewka
2 ząbki czosnku
pomidory w puszce
3 łyżki koncentratu pomidorowego

4liście laurowe

Fasolka po bretońsku z kurczakiem – Składniki:

4 ziele angielskie
przyprawy: majeranek, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona

olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy (3x więcej wody niż fasoli) przez noc. Odlewamy rano wodę i nalewamy świeżej. Gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim ok 1h 20 minut (sprawdź po godzinie, czas gotowania zależy od rodzaju fasoli). W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy na łyżce oleju, po chwili dodajemy kurczaka i pokrojoną marchewkę. Dusimy aż marchewka będzie miękka (można podlać trochę wodą). Dodajemy do ugotowanej fasolki, następnie przyprawy, koncentrat i pomidory. Solimy na talerzach. Możemy posypać pietruszką. Podajemy z pieczywem.

Ania radzi:

Pomidory w puszce zastąp passatą. Wtedy pomiń koncentrat pomidorowy.

Wody z fasolki nie wylewamy całej, zostawiamy do połowy. 
Zamiast kurczaka możesz dodać indyka.
Smaczne też będzie z fasoli w puszce, wtedy nie trzeba namaczać. Użyj 3-4 puszki. Wypłucz pod bieżącą wodą.

Dla niemowlaka pomiń smażenie, kurczaka z warzywami wrzuć do fasolki po ok. 1h.
Kochasz strączki? Koniecznie spróbuj wege wersji curry z ciecierzycą – na pewno się zakochasz😋
Jeszcze dodam, że pomysł na fasolkę podsunęła mi Dominika, która brała udział w konkursie na IG.

Dzięki Dominika🌷

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Dorota

Czy fasola (ugotowana w całości) nie znajduje się na liście produktów stanowiących zwiększone ryzyko zadławienia?
Mojemu roczniakowi dotychczas rozgniatałam ją po ugotowaniu widelcem (świetnie sobie radzi z kawałkami, od ukończonego 6 mies. rd metodą BLW).

PS. Świetny blog 🙂

Dominika

Ale duma! Mój przepis, Wojtek za każdym razem zajada aż się uszy trzęsą 😅😍 ten przepis to pewniak zawsze ❤️