Pewnie się zastanawiasz teraz co to za płatki drożdżowe? Też rok temu bym się zastanawiała, ale gdzieś zobaczyłam i pomyślałam czemu nie próbować nowych smaków? Mam nadzieję, że zrobisz Spaghetti z cukinią pomidorkami i płatkami drożdżowymi i dasz znać 🙂
Składniki:
100g makaronu (Barilla)
pól małej cukinii
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
bazylia
pietruszka
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych+150 ml wody z makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Cukinię kroje na plasterki i „smażę” bez tłuszczu na grillowej patelni, po kilku minutach dorzucam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojony czosnek. W trakcie gotuje makaron, a pod koniec gotowania kubkiem nabieram wodę (tak, wodę z makaronu, fajnie zagęszcza) i mieszam w niej płatki drożdżowe, dodaję bazylię, chwilę gotuję. Makaron odcedzam i mieszam wszystko razem, dodając łyżkę oliwy. Odkładam Lilce i do swojej porcji dodaję sól i pieprz. Posypuję na talerzu natką pietruszki.
Ania radzi:
Pomidorków koktajlowych nie obieram ze skórki, jak chwilę podduszę na patelni to skórka odchodzi sama.
Pamiętaj, że surowe pomidorki dzielimy na 4, a nie na 2 jak w przepisie (mniejsze ryzyko zakrztuszenia).
Możesz dodać je na końcu jeśli makaronu nie będzie jadło małe dziecko.
Poczytaj sobie o tych płatkach, są bardzo wartościowe i wydajne.
Zamiast płatków drożdżowych możesz użyć parmezan, wtedy dodaj go na końcu do gorącego makaronu razem z oliwą (już bez wody z makaronu).
Nie.mam pomidorków 🙁 co zamiast ?