Pierwsza pizza Lilki, moja z takiej mąki też. Zawsze mnie ciekawiło jak smakuje pizza na mące włoskiej, Ciebie pewnie też? To kupuj i rób 🙂 bo domowa pizza z mozzarellą pomidorkami i rukolą smakowała całej rodzinie.
Przepis pochodzi z opakowania po mące z moimi modyfikacjami 🙂
Składniki:
500g mąki włoskiej 00 (dostępna w Lidlu)
8g cukru (czubata łyżeczka)
15g świeżych drożdży
15g oliwy z oliwek
10g soli
350 ml ciepłej wody
Sos: passata, czosnek, bazylia, oregano, oliwa
Dodatki: pomidorki koktajlowe, mozzarella, cebula, rukola
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę do miski, w drugiej w 300ml ciepłej (nie gorącej) wodzie mieszamy drożdże i cukier, dolewamy do mąki i mieszamy. W reszcie wody 50ml rozpuszczamy sól i dolewamy do mąki. Ugniatamy ciasto dolewając powoli oliwy, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2h.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, smarujemy ręce oliwą i dzielimy ciasto (u mnie na 3 części, jedna dla Lilki, jedna dla mamy i taty). Kładziemy na papier do pieczenia rozciągając brzegi (patrz film). Ciasto urośnie, więc możesz zrobić bardzo cienkie placki. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Smarujemy ciasto sosem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, kładziemy dodatki i wstawiamy na ok 7 minut.
Rukolę dałam na wierzch, a Lilce położyłam na pizzę i włożyłam jeszcze na 2 minuty do piekarnika.
Lubisz sosy do pizzy? Polecam Ci w takim razie mój sos czosnkowy.
Ania radzi:
Zamiast mąki włoskiej możesz dać pszenną typ 450 lub 500.
Sos zrób na oko, tyle ile potrzebujesz. Dodaj też dla siebie trochę soli i pieprzu.
Dodatki też daj wg siebie. Jeżeli użyjesz pieczarek to wcześniej podduś na patelni/przysmaż.
Pierwszy raz zrobiłam tak dobrą pizzę, dziękuję! 🙏