Babeczki pomidorowe które możesz zrobić z dowolnymi warzywami. Możesz też zrobić z tego omlet, albo placuszki. Pamiętaj, żeby czytać przepisy do końca 😊 Zawsze staram się podpowiedzieć co możesz zamienić, albo w jaki inny sposób przygotować to danie przy alergii.
Babeczki pomidorowe z warzywami – Składniki:
pół puszki pomidorów
70g mąki pszennej (7 łyżek)
50g płatków owsianych/mąki owsianej (5 łyżek)
1 jajko
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
4 pieczarki
3 plastry sera
kawałek cebuli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
suszona bazylia
sól, pieprz
nasiona do posypania opcjonalnie
Przygotowanie:
Pomidory, czosnek, jajko i olej blendujemy. Dodajemy mąki, przyprawy, na koniec drobno pokrojone warzywa i mieszamy. Masa wychodzi dość gęsta. Nakładamy do foremek posypując czarnuszką, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w 180 stopniach 27-30 minut. Z przepisu wyszło 6 sztuk.
Ania radzi:
Możesz dodać paprykę, oliwki, cukinię, ser feta, suszone pomidory.
Dodaj jedno jajko więcej i usmaż omleta lub placuszki 😊 Omleta smażymy pod przykryciem min 15 min z jednej strony.
Odłóż porcję dla Maluszka i do reszty dodaj sól. Dla dorosłych polecam dodać ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Zrób z podwójnej porcji, albo resztę pomidorów wykorzystaj do Szakszuki.
Zamiast pomidorów w puszce mogą być świeże, albo passata.
Przy alergii na BJ możesz spróbować zastąpić jajko czubata łyżką siemienia lnianego + woda, albo puree z dyni.
A ile czasu można przechowywać takie muffinki? W lodówce?