Pieczona dynia z fetą i grzankami – posiłek, który robi się sam? U mnie znajdziesz tego sporo 😛 A skoro jest sezon dyniowy, to pojawia się pieczona dynia. Polecam 😊.
Pieczona dynia z fetą i grzankami – Składniki:
feta
dynia (u mnie Hokkaido)
bagietka
rozmaryn (może być suszony)
pieprz
miód po 1rż
sól opcjonalnie
Przygotowanie:
Kroimy wszystko, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, trochę pieprzu, rozmaryn i pieczemy w 190 st. 30-35min.
Polewamy miodem, ile chcemy 😋😋😋🍯🍯🍯.
Ania radzi:
Polecam prawdziwą fetę, a nie ser sałatkowy typu feta. Kupisz w każdym markecie.
Nie musisz rezygnować z tego dania, jeśli masz niemowlaka w domu. Wystarczy przed polaniem miodem zdjąć kawałki dyni, odrobinę fety (zawiera sól, ale możesz dać kawałek do spróbowania), a zamiast pieczonej bagietki, z którą maluch może sobie nie poradzić podać posmarowaną serkiem, masłem lub skropioną oliwą.
Przy okazji możesz pokroić więcej dyni i upiec do puree. Zblendowane puree wykorzystasz do serniczków lub placków.
35 minut pieczenia to za mało. Dynia dalej twarda 😛