Te bułeczki robiłam Lilce od początku rozszerzania diety. Teraz kiedy je pieczywo takie jak my to zupełnie o nich zapomniałam. Szybkie bułeczki jogurtowe na sodzie bez żadnego czekania. Tylko łączysz składniki i pieczesz 😊
Bułeczki jogurtowe na sodzie – Składniki:
400g mąki pszennej (typ 500)
300g jogurtu greckiego/naturalnego gęstego
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
łyżeczka sody
łyżeczka soli i cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mieszamy składniki ręką. Formujemy kulki lekko spłaszczając. Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami (pestki dyni, słonecznik, sezam, czarnuszka, mak). Pieczemy w 190 st. 25-27 minut. Z przepisu wychodzi 8-9 sztuk.
Ania radzi:
Możesz wymieniać mąki. Będą pasować: mąka pszenna, pełnoziarnista, orkiszowa jasna, owsiana, pszenna razowa. Polecam mix mąki pszennej i orkiszowej jak na głównym zdjęciu.
Jeżeli wolisz bardziej miękkie w środku to zwiększcie proporcje jogurtu na 400g. Wtedy trzeba zmoczyć ręce w wodzie, żeby zrobić bułeczki. Pieczemy 10 minut dłużej.
Zrobiłam te bułeczki z 400g jogurtu greckiego. Wyszły mega mięciutkie 😊