Podobno najlepsze dania powstają spontanicznie – u mnie na pewno 🙂 Wyjęłam dziś wszystko z lodówki co musiałam zużyć i stworzyłam makaron z mięsem mielonym i warzywami.
Makaron z mięsem mielonym i warzywami – Składniki:
200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
pieczarki
oliwki
papryka
cukinia
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżka papryki słodkiej
łyżka czosnku staropolskiego (opcjonalnie)
pól puszki pomidorów z puszki
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
sól,pieprz*
ser żółty do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z łyżka oleju. Dodajemy po chwili mięso, następnie pokrojone warzywa i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy serem i pietruszką. Odkładam Lilce i dodaję sól i pieprz*. Z tej ilości mięsa wyszła porcja dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
Nie podaję ilości warzyw, bo sama zużyłam to co miałam w lodówce (2 pieczarki:D, polecam więcej).
Możesz dać trochę sera żółtego/mozzarelli jeszcze na patelnię i zamieszać, a resztą posypać na talerzu.
Dla niemowlaka możesz pominąć smażenie i wszystko z pomidorami wrzucić na patelnię,przykryć talerzem i poddusić.
Gotowe mięso mielone zazwyczaj jest pakowane po 400g. Ja usmażyłam wszystko i połowę schowałam na juro na obiad (jeszcze nie wiem co będzie:)). Możesz też bez smażenia zostawić na następny dzień i zrobić np. pulpeciki.
Ps. Lilka zjadła tego makaronu taka porcję jak mama, czyli jej bardzo musiał smakować 😛
Kupiłam mieso mielone i tak śmierdzi okropnie,dlatego ja już więcej nie kupię mięsa z marketu mielonego…