Korzystajcie z sezonu, ten makaron jest pyszny i gdyby mi ktoś obrał bób to samo przygotowanie zajmuje dwie minuty. Makaron w śmietanowym sosie z bobem świetnie komponuje się posypany świeżym oregano.
Makaron w sosie z bobem i oregano – Składniki:
200g makaronu
400g bobu
200ml śmietanki
2 ząbki czosnku
zmielone pestki dyni (opcjonalnie)
świeże oregano
parmezan
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Bób gotuje ok 6-8 min (młody bób tyle potrzebuje, sprawdź widelcem), obieram, połowę blenduję z czosnkiem (możesz dodać trochę wody z makaronu), a połowę zostawiam. Ugotowany makaron mieszam ze śmietanką, pestkami dyni, i zblendowanym bobem, gotuję chwilę, odkładam porcję Lilce i dodaję soli i pieprzu. Na talerzu posypuje parmezanem i świeżym oregano.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK możesz zrobić z mleczkiem kokosowym.
Bób i makaron możesz ugotować razem w jednym garnku 😉