Pulpety z indyka z rukolą w sosie pomidorowym

You are currently viewing Pulpety z indyka z rukolą w sosie pomidorowym

Wieczorem już planuję śniadania, a obiad zazwyczaj planuję po śniadaniu. Patrzę co mam w lodówce i co trzeba zużyć w pierwszej kolejności. Otwieram lodówkę , a tu trochę passaty i otwarta rukola z wczorajszej pizzy i tak powstały pulpety z indyka z rukolą w sosie pomidorowym.

Składniki:

400g mięsa z indyka (można użyć wieprzowego, wieprzowo-wołowego, z kurczaka)

rukola (2 garście)

2 ząbki czosnku

1 łyżka kaszy manny

1 jajko

pół kajzerki namoczonej w wodzie

przyprawy (u mnie papryka słodka i koperek)

Passata (BIO z Rossmanna) + kawałek cebuli

Przygotowanie:

Rukolę kroimy drobno, bułkę dobrze odsączamy z wody i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz.

Wrzucam do wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim, gotuję 15 minut. Odlewam wodę i dodaję passatę, drobno pokrojoną cebulę i gotuję chwilę.
Podałam z ziemniakami i sałatką z rukoli, pomidorków i oliwek.
Z przepisu wyszły 3 małe pulpety i 8 większych.

Ania radzi:

Możesz zamiast passaty użyć pomidorów z puszki.

Nie musisz wcześniej gotować w wodzie pulpetów jeśli zalejesz większą ilością pomidorów. Ja miałam ok 300ml.

Lilka zjadła pól oliwki, wcześniej opłukałam ją pod wodą.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kamila

Mam pytanko gdzie kupujesz mięso?

Marta

Czy jeżeli chce zrobić tylko dla dziecka 3 pulpeciki to można pominąć jajko ?wyjdą? Bo będzie za dużo na tak mała ilość mięsa.