Wieczorem już planuję śniadania, a obiad zazwyczaj planuję po śniadaniu. Patrzę co mam w lodówce i co trzeba zużyć w pierwszej kolejności. Otwieram lodówkę , a tu trochę passaty i otwarta rukola z wczorajszej pizzy i tak powstały pulpety z indyka z rukolą w sosie pomidorowym.
Składniki:
400g mięsa z indyka (można użyć wieprzowego, wieprzowo-wołowego, z kurczaka)
rukola (2 garście)
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
pół kajzerki namoczonej w wodzie
przyprawy (u mnie papryka słodka i koperek)
Passata (BIO z Rossmanna) + kawałek cebuli
Przygotowanie:
Rukolę kroimy drobno, bułkę dobrze odsączamy z wody i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz.
Wrzucam do wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim, gotuję 15 minut. Odlewam wodę i dodaję passatę, drobno pokrojoną cebulę i gotuję chwilę.
Podałam z ziemniakami i sałatką z rukoli, pomidorków i oliwek.
Z przepisu wyszły 3 małe pulpety i 8 większych.
Ania radzi:
Możesz zamiast passaty użyć pomidorów z puszki.
Nie musisz wcześniej gotować w wodzie pulpetów jeśli zalejesz większą ilością pomidorów. Ja miałam ok 300ml.
Lilka zjadła pól oliwki, wcześniej opłukałam ją pod wodą.
Mam pytanko gdzie kupujesz mięso?