Zupa z batatem, dynią i kaszą jaglaną sprawdzi się w mroźne, zimowe dni.
Mimo, że na blogu macie dużo dań z kaszą jaglaną to nigdy Wam nie wspominałam, że ma właściwości rozgrzewające i wysuszające błony śluzowe, czyli idealna w okresie jesienno-zimowym. Połączyłam ja z batatem, dynią, czosnkiem, cebulą i przyprawami. Ta zupa powinna się chyba nazywać antygilowa 😀
Zupa z batatem, dynią i kaszą jaglaną – Składniki:
50g kaszy jaglanej (pół woreczka)
¼ dyni
pół batata
1 cebula
2 listki laurowe
ząbek czosnku
przyprawy: papryka słodka, kurkuma, pieprz, imbir (mało)
Przygotowanie:
Podam Ci jak szybko zrobiłam tą zupkę, a niżej przeczytaj jak możesz ją przygotować w inny sposób.
Wsypujemy kaszę do garnka przepłukujemy kilka razy w wodzie. Batata kroimy w drobną kostkę, a dynię w większą. Kroimy cebulę. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy listek laurowy, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy ok 25 minut. Na talerzu dodałam pół łyżeczki oliwy i posypałam szczypiorkiem, a do swojej porcji dodałam sól.
Ania radzi:
Możesz wcześniej podsmażyć na łyżce oliwy/oleju cebulę z czosnkiem, potem dodać warzywa, chwilę podsmażyć, zalać wodą i dodać kaszę.
Batat potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż dynia, jeśli chcesz pokrój w taką samą kostkę i wrzuć go wcześniej, a dynię po ok 10 minutach.
Nie miałam marchewki, ale pasowałaby do tej zupy 😛
Polecam dodać odrobinę ostrej papryki.
Co zrobić z resztą dyni? Kliknij tutaj.
A batat wykorzystaj do omleta.
Kurka siwa, najlepsze przepisy tutaj są! chcemy więcej!;)