Tapioka na mleczku kokosowym w połączeniu z mango to odkrycie roku 🙂 A tak naprawdę sama tapioka jest odkryciem, bo chia robiłam w takim duecie i też smaczne, ale tapioka tutaj wygrywa!
Tapioka na mleczku kokosowym z mango – Składniki:
300ml mleka
200ml mleka kokosowego (Real Thai karton)
50g tapioki (5 łyżek/Krukam)
mango
pistacje (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wlewam mleka do garnka i dosypuję tapiokę. Na początku mieszam kilka razy, bo kuleczki się przyklejają. Gotuję ok 25-30 minut. Wtedy wchłonie całe mleko. Zobacz jak powinna wyglądać konsystencja. Przelewamy do miseczek i podajemy z mango, posypujemy pistacjami (dla malucha zmielonymi).
Ania radzi:
Jeżeli lubisz gęste budynie użyj 450 ml mleka, a jak tapiokę będziesz chował/a do lodówki na następny dzień to daj 550 ml mleka, bo zgęstnieje w lodówce.
Przy alergii na BMK ugotuj na mleku kokosowym z wodą (może być tylko mleko kokosowe, ale jest tłuste).
Ten przepis nie ma żadnego komentarza? 😱 Ale jak to? Przecież to jest takie pyszne, słodkie, Kokosowe 🤩 i faktycznie smaczniejsze z tapioka niż z chia 😁