Spaghetti z tofu

You are currently viewing <strong>Spaghetti z tofu</strong>

Wyjmuj je z lodówki i rób przepyszne spaghetti z tofu.

Tofu to taki produkt, który kupujesz, nie wiesz po co i leży w lodówce aż się przeterminuje. U kogo tak jest?

Oj będę często wracać do tego przepisu.

A jeśli będziesz chciał/a wykorzystać je w inny sposób to polecam Ci serniczki lub domowe Danonki.

Spaghetti z tofu – Składniki:

kostka tofu (miałam 180g)

1 cebula

3 mniejsze marchewki

seler naciowy (dałam 3 kawałki, ale polecam więcej)

250ml passaty pomidorowej

przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Warzywa kroimy, tofu rozgniatamy widelcem i mieszamy z przyprawami. Podsmażamy cebulę, jak się lekko zarumieni dodajemy tofu i razem podsmażamy 3minuty. Dorzucamy warzywa, podlewamy wodą tylko do wysokości warzyw. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. aż warzywa będą miękkie, a woda wyparuje. Dodajemy passatę i zagotowujemy. Podałam z makaronem spaghetti, posypane pietruszką.

Sól (dla starszych), pieprz na talerzu, polecam też parmezan.

Porcja dla mamy, taty i dziecka.

Ania radzi:

Dla niemowlaka pomiń podsmażanie, a ostrą paprykę pomiń lub daj szczyptę.

Taki sos możesz zamrozić.

Sos pasuje też do kaszy.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marta

Nie przepadam za tofu, ale ten przepis jest fantastyczny! Posiłek zjada cała rodzina i to z wielką przyjemnością, a mięsożerny tata pyta czy naprawdę nie ma w nim mięsa. Jeden z ulubionych przepisów dziecka. Dziękuję.

Paulina

Jeszcze do tego pieczarki i olwiki i jestem w niebie 😁😁😁 polecam cynamon do sosu pomidorowego, jak dla mnie daje taki super posmak ( bo my soli nie używamy)

Ostatnio edytowane 1 rok temu przez Paulina