Wyjmuj je z lodówki i rób przepyszne spaghetti z tofu.
Tofu to taki produkt, który kupujesz, nie wiesz po co i leży w lodówce aż się przeterminuje. U kogo tak jest?
Oj będę często wracać do tego przepisu.
A jeśli będziesz chciał/a wykorzystać je w inny sposób to polecam Ci serniczki lub domowe Danonki.
Spaghetti z tofu – Składniki:
kostka tofu (miałam 180g)
1 cebula
3 mniejsze marchewki
seler naciowy (dałam 3 kawałki, ale polecam więcej)
250ml passaty pomidorowej
przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Warzywa kroimy, tofu rozgniatamy widelcem i mieszamy z przyprawami. Podsmażamy cebulę, jak się lekko zarumieni dodajemy tofu i razem podsmażamy 3minuty. Dorzucamy warzywa, podlewamy wodą tylko do wysokości warzyw. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. aż warzywa będą miękkie, a woda wyparuje. Dodajemy passatę i zagotowujemy. Podałam z makaronem spaghetti, posypane pietruszką.
Sól (dla starszych), pieprz na talerzu, polecam też parmezan.
Porcja dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
Dla niemowlaka pomiń podsmażanie, a ostrą paprykę pomiń lub daj szczyptę.
Taki sos możesz zamrozić.
Sos pasuje też do kaszy.
Nie przepadam za tofu, ale ten przepis jest fantastyczny! Posiłek zjada cała rodzina i to z wielką przyjemnością, a mięsożerny tata pyta czy naprawdę nie ma w nim mięsa. Jeden z ulubionych przepisów dziecka. Dziękuję.