U największego fana serników nie może zabraknąć wersji bez piekarnika, czyli sernik z patelni z jeżynami, borówkami i malinami.
Kiedyś robiąc na dużej patelni nazywałam go omletem sernikowym, ale odkąd kupiłam mniejszą patelnię specjalnie do omletów (polecam 😉) to wygląda jak sernik i nazwę zmieniłam na sernik z patelni. Najczęściej robiony przeze mnie omlet, który dopiero teraz się tu pojawia 😊.
Sernik z patelni – Składniki:
250g twarogu trójkąt
2 jajka
35g – opakowanie budyniu waniliowego
owoce
słodzidło opcjonalnie
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Resztę składników blendujemy. Łączymy delikatnie łyżką i przelewamy na patelnię. Nakładamy owoce (mogą być mrożone). Smażymy pod przykryciem 25 minut na małym ogniu. Najlepiej się kroi, jak wystygnie 😉. Porcja dla mamy… no dobra Lila też się załapała 😊.
Ania radzi:
Po wylaniu omleta możesz swoją część posypać cukrem/cukrem waniliowym, dodać erytrol do masy (ja po roku – ok. 17. miesiąca podaję rzadko 😊). Ewentualnie usmażyć na małej patelni dla dziecka, a na drugiej dla siebie.
U mnie od lat świetnie sprawdza się do omletów patelnia Valdinox 21 cm. Zerknij w relacje wyróżnioną na IG tam wrzucam sprzęt, którego używam w kuchni.
Pamiętaj, żeby nie ubijać za długo białek, aby ich nie przebić.
Robiłam z tego placuszki i już niestety nie były takie dobre 😛 Ale możesz zrobić z tego sernik z piekarnika – 170 st. 30 minut. A serniczki zrób z tego przepisu.
Budyń zastąp mąka ziemniaczaną/mąką pszenną/kaszą manną.
Smak serniczka bardzo dobry 🙂 ale strasznie opadł po wyjęciu z patelni, czy ktoś wie co mogło być przyczyną?