Miałam to danie nazwać Risotto, bo użyłam ryżu do risotto, ale wiem, że wtedy byście nie zrobili, więc powstał ryż na mleku z brzoskwinią, pomarańczą i tymiankiem 🙂 To połączenie Was zaskoczy:) A przy okazji polecam Wam zrobić risotto na obiad w wersji ekspresowej ze szparagami to jest tanie i mało skomplikowane, pyszne danie!
Składniki:
100g ryżu (u mnie do risotto dostępny w Biedronce)
600ml płynów(u mnie mleko z wodą)
1 pomarańcza
1 brzoskwinia
kilka gałązek tymianku (najlepiej świeży)
+masło orzechowe
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka ok 400ml płynów, wrzucamy ryż i w trakcie dolewamy. Gotujemy ok 30 minut (sprawdź jaka konsystencja Ci odpowiada). Wrzucamy tymianek najlepiej obciąć go na dole, żeby pod koniec gotowania łatwiej było go wyjąć. Kroimy pół pomarańczy i pół brzoskwini w kostkę, dodajemy po 20 minutach. Mieszamy co jakiś czas. Pod koniec wyjmujemy tymianek. Kiedy konsystencja będzie gęsta, wykładamy na talerze i dekorujemy pozostałą częścią pomarańczy i brzoskwini. Polałam masłem orzechowym.
Porcja dla mamy i dziecka. Swoją porcję dosłodziłam.
Ania radzi:
Moja rada przede wszystkim jest taka, żeby nie bać się łączyć smaków, używać dużo przypraw w kuchni. Ja dodaję w małych ilościach, ale do każdej potrawy.
Tymianek możesz zostawić, nie musisz wyjmować.
Ilość płynów zależy od rodzaju ryżu, wlewaj stopniowo i kontroluj konsystencję.
Ugotuj ryż tak jak lubisz: mleko, woda, napój roślinny.
Możesz podgotować ryż wieczorem a rano tylko dolać płynów i gotować kilka minut.