Placki malinowo-buraczane

You are currently viewing Placki malinowo-buraczane

Kolejna propozycja z burakiem to placki malinowo-buraczane. Wychodzą bardzo delikatne. Spróbuj również wersji kakaowej.

Składniki:

160g buraka ugotowanego (4 małe sztuki)

20g malin (u mnie mrożone 1 łyżka)

2 jajka

1 łyżka różdżki smaku malinowej

15g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)

30g mąki pszennej (3 łyżki)

Przygotowanie:

Białka ubijamy, resztę składników blendujemy. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Swoje placki dosłodziłam.

Z przepisu wyszło 12 małych placków.

placki malinowo buraczane

Ania radzi:

Jak nie masz różdżek smaku, czyli sproszkowanej maliny możesz użyć budyniu malinowego (wtedy dodaj zamiast mąki ziemniaczanej 15 g budyniu).

Zamiast mąki pszennej możesz dać mąkę orkiszowa jasną.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

8 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Anna

Czy surowy burak też się sprawdzi?

Magdalena

Zrobiłam z mrożonymi truskawkami, a potem ze świeżym i Zawsze wyszły super👍🏼

Karolina

witam, placuszki po przekrojeniu sa wilgotne? pozdrawiam

Kaisa

Piękny kolor! Czy ta masa ma być taka puchata? ☺ smażyła Pani na suchej patelni?