Kolejna propozycja z burakiem to placki malinowo-buraczane. Wychodzą bardzo delikatne. Spróbuj również wersji kakaowej.
Składniki:
160g buraka ugotowanego (4 małe sztuki)
20g malin (u mnie mrożone 1 łyżka)
2 jajka
1 łyżka różdżki smaku malinowej
15g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
30g mąki pszennej (3 łyżki)
Przygotowanie:
Białka ubijamy, resztę składników blendujemy. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Swoje placki dosłodziłam.
Z przepisu wyszło 12 małych placków.
Ania radzi:
Jak nie masz różdżek smaku, czyli sproszkowanej maliny możesz użyć budyniu malinowego (wtedy dodaj zamiast mąki ziemniaczanej 15 g budyniu).
Zamiast mąki pszennej możesz dać mąkę orkiszowa jasną.
Czy surowy burak też się sprawdzi?