Omlet Oreo

You are currently viewing Omlet Oreo

Omlet Oreo powstał przez przypadek, zrobiłam omlet z kakao i kiedy wyłożyłam na talerz i nałożyłam warstwę kremu od razu mi się skojarzył z ciasteczkami Oreo 🙂 A w szafce mam ciasteczka (używałam do kremu w tortach :P) to sobie jeszcze udekorowałam. Uwierzcie, że tak podane śniadania od razu lepiej smakują.

Omlet Oreo – Składniki:

2 jajka

20g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)

20g mąki migdałowej/zmielone migdały (możesz dać łyżkę mąki pszennej, orkiszowej jasnej)

10g kakao/karobu (1 łyżka)

50g jogurtu naturalnego/jogurtu wege (3 łyżki)

Przygotowanie:

Białka ubijamy, resztę składników miksujemy i łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. Najlepsza do omletów jest mała patelnia. TUTAJ masz filmik jak przewracać omleta, żeby się nie rozpadł i model mojej patelni, której używam od lat (tania :P) Z przepisu wychodzi moja porcja. Lilce usmażyłam małego omleta z 1 jajka i to był błąd, bo spokojnie byśmy się tym najadły 🙂

Krem:

Zblendowałam 2 łyżki mascarpone, 2 łyżki twarogu i 3 łyżki jogurtu (dla siebie dodałam erytrol).

Ania Radzi:

Nie musisz ubijać białek jak nie masz czasu i tak wyjdzie, nie będzie taki puszysty.

Użyłam czarnego kakao, ale szczerze to nie zachwyciło mnie. Smakowo zdecydowanie klasyczne lepsze.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Bardzo fajnie wyrósł, ale chyba jest w nim za dużo kakao bo wyszedł bardzo gorzki i mała nie chciała go jeść, a ja musiałam posypać cukrem żeby go zjeść..