Co zrobić z dojrzałymi bananami – pieczone banany 🙂. U nas najczęściej lądują pokrojone do zamrażarki, a potem przerabiam na pyszne lody. Ale jeśli masz ochotę na szybki deser na ciepło koniecznie spróbuj pieczonych bananów.
Pieczone banany – Składniki:
banany
mascarpone
czekolada
Przygotowanie:
Odcinamy końcówki bananów, zdejmujemy skórkę z góry. Nacięłam nożem środek i kciukiem zrobiłam wgłębienie. Wkładamy tyle mascarpone i czekolady, ile się zmieści 🙊🙂🙂.
Pieczemy 25 min. w 180 st.
Zjadamy ciepłe 🥄.
Posypałam orzeszkami 🥜.
Ania radzi:
Możesz podać przed rokiem- zrezygnuj z czekolady i posyp kakao.
Przy alergii na BMK możesz dać tahini lub masło orzechowe.
Z powidłami śliwkowymi i czekoladą też chyba byłoby dobre 🤔.
A może maliny i migdały…
Jagody i biała czekolada też brzmią dobrze 🙂.