U nas marchewka w lodówce jest zawsze. Musi być do naszej ulubionej owsianki, a tym razem zjadłyśmy wersję pieczoną wzbogaconą o kilka składników. Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe, czyli ciasto na śniadanie 😛 Brzmi dobrze! Musisz koniecznie spróbować 😊
Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe – Składniki:
80g płatków owsianych błyskawicznych
250ml mleka/napoju roślinnego
120g marchewki (1 spora sztuka 😉)
100g jabłka (1 średnie jabłko)
3 daktyle
5 orzechów włoskich
30g masła orzechowego (czubata łyżka)
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
10g budyniu toffie (u mnie dr Oetker/może być waniliowy/1 łyżka)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mascarpone/jogurtu wege kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i blendujemy z orzechem włoskim. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone daktyle i resztę składników. Mieszamy i wylewamy połowę masy do kokilek. Nakładamy na środek mascarpone i wylewamy resztę owsianki. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut funkcja góra dół.
Ania radzi:
Dla starszych dzieci orzechy włoskie możesz pokroić.
Masło orzechowe czasem trafia się bardzo zbite, więc też możesz je zblendować z jabłkiem i orzechami.
Jeżeli chcesz pokroić owsiankę, żeby zabrać np. na spacer dodaj ok 200ml płynów.
Możesz użyć płatków górskich, ale dla mnie błyskawiczne są delikatniejsze i tu świetnie pasują 😉
Mascarpone można wcisnąć mokrą łyżeczką.
Zamiast daktyli możesz dać suszone morele.
Pyszna 🙂