Jak już poznaliście trochę moich przepisów to chyba wiecie, że marchewkę i cukinię kocham. Są to bardzo uniwersalne warzywa, idealne do owsianek, więc jak pomyślałam z jakich warzyw zrobić pasztet warzywny to wybór był oczywisty. Przy okazji spróbujcie ulubionego makaronu Lilki.
Pasztet warzywny – Składniki:
380g cukinii (1 i pół cukinii)
180g marchewki (3 mniejsze marchewki)
3 jajka
80-100g kaszy manny* (8-10 łyżek)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (mały pęczek)
korzeń pietruszki (pół małej pietruszki)
1 mała cebula
sól, pieprz**
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na grubych oczkach, a marchewkę i pietruszkę na małych (tak mi smakuje, możesz zetrzeć na jednych). Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę i łączę wszystkie składniki (mieszam ręką). Przekładam część do keksówki (patrz zdj), dodaję do reszty sól i pieprz**. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1h do lekkiego zarumienienia.
Ania radzi:
Zawsze podaję w przepisach wagę po obraniu.
*Cukinię najlepiej zetrzeć wcześniej, żeby puściła wodę.
Dodałam 80g kaszy i konsystencja nie wyszła bardzo zbita, więc jak taką wolisz dodaj 2 łyżki kaszy więcej.
Nie dodawaj za dużo pietruszki (korzeń), bo ma bardzo intensywny smak.
Możesz też dodać bakłażana, pieczarki, albo paprykę, a zamiast natki pietruszki koperek.
Czym można zastąpić kaszę mannę? Chcę zrobić bez glutenu.