Kojarzycie takie ciasto? Jak dziś dodałam na górę jogurt i posypałam owocami to od razu mi się tak skojarzyło i owsianka dostała nazwę Leśny Mech 🙂 Muszę Wam napisać, że ta owsianka jest u nas na podium razem z owsianką szarlotkową, a jaka jest 3 jak myślicie? 🙂
Składniki:
350ml płynów (u mnie pół na pół mleko z wodą)
80g płatków (u mnie górskie Melvit)
60g szpinaku (2 garście)
120g dojrzałego banana 1 szt
zblendowane pestki dyni do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą i mlekiem (można samym mlekiem) gotujemy aż wchłoną płyny, zestawiamy z ognia, dodajemy banana, szpinak i blendujemy. Porcja dla mamy i dziecka. Swoją dosłodziłam. Polałam jogurtem greckim.(Polecam wymieszać jogurt grecki z łyżką mascarpone:P )
Podczas blendowania możesz dolać mleka jak wolisz rzadszą konsystencje, ja robię gęste, żeby Lilka mogła jeść rączkami.
Ania radzi:
Możesz dać mrożony szpinak, wtedy wrzuć razem z płatkami.
Dodaję pestki dyni jako źródło tłuszczów, możesz dosypać siemienia lnianego, albo po prostu dać łyżeczkę oliwy z oliwek.
Jeżeli gotuję na pełnym mleku to też trzeba dodawać jakiś tłuszcz dodatkowo? Dziękuję