Orzechowy chlebek z ciecierzycy możecie jeść na śniadanie, deser albo kolację. Wilgotny z nutą cynamonu, a robi się go w 3 minuty 😉
Orzechowy chlebek z ciecierzycy – Składniki:
puszka ciecierzycy
2 jajka
160g dojrzałego banana (dwa małe)
60g masła orzechowego (2-3łyżki)
20g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
szczypta proszku do pieczenia, sody i cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Ciecierzycę odsączamy na sitku i kilka razy przepłukujemy. Umieszczamy wszystko w misce i blendujemy. Pieczemy w temp 180 stopni 45 minut bez termoobiegu.
U nas polewa z masła orzechowego, kakao i wody (wrzątek), posypany zblendowanymi pestkami dyni.
Polecam po przekrojeniu też z dżemem i pastą sezamową 😛
Ania radzi:
Jeżeli mamy słaby blender najlepiej zblendować ciecierzycę z jajkiem, a potem z resztą składników.
Możesz zrobić wersję kakaową dodając 3 łyżki kakao.
Ile gramów ciecierzycy jest potrzebne? Mam w słoiku:) jest wyczuwalny smak cieciorki?