Orzechowy chlebek z ciecierzycy

You are currently viewing Orzechowy chlebek z ciecierzycy

Orzechowy chlebek z ciecierzycy możecie jeść na śniadanie, deser albo kolację. Wilgotny z nutą cynamonu, a robi się go w 3 minuty 😉

Orzechowy chlebek z ciecierzycy – Składniki:

puszka ciecierzycy

2 jajka

160g dojrzałego banana (dwa małe)

60g masła orzechowego (2-3łyżki)

20g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)

szczypta proszku do pieczenia, sody i cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Ciecierzycę odsączamy na sitku i kilka razy przepłukujemy. Umieszczamy wszystko w misce i blendujemy. Pieczemy w temp 180 stopni 45 minut bez termoobiegu.

U nas polewa z masła orzechowego, kakao i wody (wrzątek), posypany zblendowanymi pestkami dyni.
Polecam po przekrojeniu też z dżemem i pastą sezamową 😛

Ania radzi:

Jeżeli mamy słaby blender najlepiej zblendować ciecierzycę z jajkiem, a potem z resztą składników.

Możesz zrobić wersję kakaową dodając 3 łyżki kakao.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marta

Ile gramów ciecierzycy jest potrzebne? Mam w słoiku:) jest wyczuwalny smak cieciorki?

Iwona

No brzmi mega 😍 muszę spróbować 😘