Kupujesz bataty, czy odstrasza Cię cena prawie 10zł/kg? A pomyśl, że z jednej sztuki zrobisz aż dwa posiłki 🙂 Omlet z batata z morelami a następnego dnia możesz zrobić w wersji wytrawnej dodając swoje ulubione przyprawy.
Omlet wychodzi zbity i mokry w środku ala brownie 😛
Składniki:
150g puree z batata (pół sztuki)
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego (naturalny też może być)*
20g mąki migdałowej (2 łyżki)
30g mąki pszennej (3 łyżki)
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
morela (lub inny owoc)
Przygotowanie:
Batata dzień wcześniej ugotowałam. Wszystkie składniki blendujemy. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 min. Po tym czasie przewracamy za pomocą pokrywki (patrz zdjęcia :)).
Najpierw odsuwamy brzegi łopatką, potem poruszamy patelnią, żeby omlet się zsunął (możemy pomóc przy zsuwaniu łopatką) i nakładamy na pokrywkę. Patelnię nakładamy na pokrywkę i odkręcamy. Porcja dla mamy i dziecka.
Podałam z jogurtem (swój wymieszałam z miodem) i morelami.
*przy alergii na BMK zamień jogurt na stałą część mleczka kokosowego (2 łyżki), albo napój roślinny 30 ml
Ania radzi:
Jeśli wolisz usmaż placuszki zamiast omleta.
Mąkę migdałową zrób sam/a blendując migdały. Zamiast tej mąki możesz dać kokosową, jaglaną albo kukurydzianą.
Możesz też dodać wanilię albo imbir.
Jak potrzymasz omlet ok 10 minut dłużej pod przykryciem to nie będziesz musiał/a przewracać.
A ta morela to do środka idzie też czy tylko potem na górę? Jakiś zakalec wyszedł 🙁