Tak się zastanawiam czemu tak późno ten przepis tutaj się pojawia. Najlepsze naleśniki jakie jadłam 😛
Najlepsze naleśniki – Składniki:
2 jaja L
200ml mleka(u mnie 3,2%)
150ml wody gazowanej
170g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
50g masła**
szczypta soli, cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i miksujemy ze wszystkimi składnikami. Zostawiamy ciasto na ok 20 minut. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, zmniejszając ogień po wylaniu ciasta.
Z przepisu wychodzi ok 8 sztuk na patelni 26cm (ja zazwyczaj smażę grubsze, więc Tobie wyjdzie więcej). Podałam ze zblendowanym awokado i bananem. Polecam do naleśników również nutelle z awokado.
Ania radzi:
Pamiętaj, żeby przed każdym smażeniem zamieszać ciasto, bo mąka opada na dół.
Przy ostatnim naleśniku zawsze dolewam odrobiny mleka.
Odkąd Lila je więcej posiłków stałych staram się zamieniać mąkę pszenną na orkiszową jasną, która jest bogatsza w składniki odżywcze.
Mleko możesz zastąpić napojem roślinnym.
**Zamiast masła dodaj olej. Jeżeli nie musisz to nie zamieniaj 🙂
Dzień dobry,jeśli pominę dla dziecka sól i cukier to będą ok?czy muszę chociaż trochę dodać?