Młoda kapusta bez zasmażki, czyli wersja dla najmłodszych. Lila dziś pierwszy raz spróbowała, czyli 3 dni przed 11 miesiącem. Z takim daniem nie ma co się spieszyć, najlepiej podać pierwszy raz w okolicy roku.
Młoda kapusta bez zasmażki – Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
pęczek koperku
piramidka smaku/warzywa suszone (u mnie z Lidla)
3 liście laurowe
1 łyżka kminku
pól cebuli
4 polędwiczki z kurczaka
3 łyżki masła*
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę przekrajamy na 4, wykrawamy głąba i drobno szatkujemy. Marchewkę i cebulę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka warzywa, polędwiczki, dodajemy cebule, liść laurowy, kminek i zalewamy wodą ok 300ml. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
Na koniec dodajemy pokrojony koperek, masło i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w wodzie (wcześniej odlewamy z kapusty pół szklanki i mieszamy w tym mąkę). Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Ania radzi:
Jeżeli pod koniec gotowania będzie dużo wody to możesz odlać.
Zagęściłam kapustę mąka ziemniaczaną, nie jest to konieczne.
Zamiast piramidki smaku, możesz zalać kapustę bulionem, a nie wodą.
*Przy alergii na BMK pomiń masło.
Aniu, dlaczego nie warto się spieszyć z młodą kapustą?