Zawsze takie informacje wpisuję w „Ania radzi” na końcu przepisu (mam nadzieję, że je czytasz :)), ale przy kontrowersyjnym tuńczyku z puszki muszę napisać już we wstępie. Lila skończyła rok i pierwszy raz spróbowała go w niewielkiej ilości! Jak mnie obserwujesz to wiesz, a dla nowych osób napiszę, że przez cały rok udało mi się nie podawać dań smażonych, z cukrem, wysoko przetworzonych produktów (parówki, wędliny). Zamiast tego wolałam podać jej do spróbowania suszone pomidory, oliwki, ser feta, kiszonki (produkty te zawierają sól, podajemy rzadko i w niewielkich ilościach/kiszonki są bardzo zdrowe).
Także możesz zdecydować, czy zrobić makaron żytni z tuńczykiem i warzywami, albo po prostu z kurczakiem i warzywami?
Makaron żytni z tuńczykiem i warzywami – Składniki:
200g ugotowanego makaronu
1 puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
1 puszka pomidorów krojonych
pół cukinii
pół papryki (u mnie również 1 mała żółta papryczka)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
papryka ostra, sól, pieprz*
1 łyżeczka papryki słodkiej
oregano do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa kroimy, zalewamy wodą i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty czosnek, przyprawy, tuńczyka i mieszamy. Odkładam Lilce, dodaję paprykę ostrą, sól i pieprz. Mieszam z makaronem i posypuję oregano (akurat kupiłam kilka dni temu doniczkę, więc wykorzystuje do wszystkiego). Polecam dodać do kaszy manny z cukinią i jabłkiem 😛
Ania radzi:
Możesz posypać na koniec parmezanem.
Jeżeli nie lubisz ostrych przypraw to dodaj tylko paprykę słodką.
Dodajemy pomidory z puszki? Chyba tuńczyk miałaś na myśli 🤔?