Makaron żytni z tuńczykiem i warzywami

You are currently viewing Makaron żytni z tuńczykiem i warzywami

Zawsze takie informacje wpisuję w „Ania radzi” na końcu przepisu (mam nadzieję, że je czytasz :)), ale przy kontrowersyjnym tuńczyku z puszki muszę napisać już we wstępie. Lila skończyła rok i pierwszy raz spróbowała go w niewielkiej ilości! Jak mnie obserwujesz to wiesz, a dla nowych osób napiszę, że przez cały rok udało mi się nie podawać dań smażonych, z cukrem, wysoko przetworzonych produktów (parówki, wędliny). Zamiast tego wolałam podać jej do spróbowania suszone pomidory, oliwki, ser feta, kiszonki (produkty te zawierają sól, podajemy rzadko i w niewielkich ilościach/kiszonki są bardzo zdrowe).

Także możesz zdecydować, czy zrobić makaron żytni z tuńczykiem i warzywami, albo po prostu z kurczakiem i warzywami?

Makaron żytni z tuńczykiem i warzywami – Składniki:

200g ugotowanego makaronu

1 puszka tuńczyka (u mnie w oleju)

1 puszka pomidorów krojonych

pół cukinii

pół papryki (u mnie również 1 mała żółta papryczka)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

papryka ostra, sól, pieprz*

1 łyżeczka papryki słodkiej

oregano do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa kroimy, zalewamy wodą i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty czosnek, przyprawy, tuńczyka i mieszamy. Odkładam Lilce, dodaję paprykę ostrą, sól i pieprz. Mieszam z makaronem i posypuję oregano (akurat kupiłam kilka dni temu doniczkę, więc wykorzystuje do wszystkiego). Polecam dodać do kaszy manny z cukinią i jabłkiem 😛

Ania radzi:

Możesz posypać na koniec parmezanem.

Jeżeli nie lubisz ostrych przypraw to dodaj tylko paprykę słodką.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Monika

Dodajemy pomidory z puszki? Chyba tuńczyk miałaś na myśli 🤔?