Tylko 3 składniki dzielą Cię od tego pysznego dania – makaron w sosie z bakłażana i papryki. A teraz przyznać się kto nie je bakłażana, bo co z niego zrobić?! No to masz już przepis i rób na obiad.
Makaron w sosie z bakłażana i papryki – Składniki:
1 większy bakłażan
1 papryka
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek wody z makaronu
oliwa lub olej rzepakowy
pieprz, sól *
dodatki: kulka mozzarelli, burrata lub parmezan, świeże zioła: bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana kroimy, nacieramy oliwą i układamy razem z czosnkiem w łupinach na blaszce. Pieczemy w 200st. ok. 25-30min. W tym czasie gotujemy makaron i na koniec odlewamy trochę wody z makaronu do kubka. Blendujemy warzywa (czosnek wyciskamy z łupin) z odrobiną wody z makaronu (4-5 łyżek). Posypujemy serem i ziołami.
Ania radzi:
Do sosu możesz dodać mascarpone lub serek Bieluch i wtedy już nie musisz dawać sera na wierzch.
Taki sos możesz zamrozić i mieć na czarna godzinę.
Polecam tez ekspresowy sos brokułowy, który okazał się do tej pory Waszym ulubionym sosem!
Jeden z genialniejszych i najprostszych przepisów. A do tego bardzo smaczny! Idealny kiedy niemowlak wisi na Tobie cały czas! Dzięki 😉