Kakaowe babeczki z burakiem

You are currently viewing Kakaowe babeczki z burakiem

Dla maluszka na początek rozszerzania diety czy dla taty do pracy? Jeżeli trafiłeś/aś tu dopiero to musisz wiedzieć, że wszystko co zamieszczam na blogu jemy całą rodziną😊 Sam zadecyduj czy kakaowe babeczki z burakiem zjecie na śniadanie (np. w towarzystwie owoców, albo pieczonej marchewki z amarantusem), czy zjesz do kawki jako deser 😉

Kakaowe babeczki z burakiem – Składniki:

260g ugotowanego buraka (4 mniejsze sztuki)

120g banana (1 średni banan)

25g oleju (5 łyżek)

2 jajka

70g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej jasnej (7 łyżek)

20g wiórek kokosowych (2 łyżki)

20g kakao (4 płaskie łyżki)

łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

mascarpone

Przygotowanie:

Blendujemy mokre składniki (burak, banan, olej, jajka), dodajemy resztę i chwilkę blendujemy. Nakładamy do kokilek 1 czubatą łyżkę, do środka mascarpone 1/3 łyżeczki (możesz więcej :P) i znowu czubata łyżka masy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z przepisu wyszło 10 sztuk. Możesz nałożyć masę dla maluszka i resztę dosłodzić. Polewa to podgrzane na małym ogniu tahini i mleko.

Ania radzi:

Ja użyłam mąki gryczanej. Jeśli nie używałaś/eś nigdy w kuchni to najlepiej zmieszaj z mąką pszenną/orkiszową. Jak dla mnie świetnie pasuje do buraka i jabłek. Wypróbuj sypaną gryczaną szarlotkę.

Mascarpone możesz pominąć, ewentualnie po upieczeniu posmarować nim babeczki.

Zamiast mascarpone możesz dodać kremowy serek typu Bieluch, albo Almette (ten zawiera sól).
Przy alergii BMK pomiń mascarpone.

Używam często kupionych ugotowanych buraków. Jeżeli kupisz i wszystkiego nie zużyjesz to możesz je zamrozić.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

38 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Natalia

Ja wyliczyłam wszystko co do grama w zasadzie a w środku się ugotowały 🤷 nawet nie wiem czy to można nazwać Brownie. Nie wiem czemu tak wyszło. Zjem, ale dziecku nie wiem czy mogę dać takie coś

Ola

I koniecznie mąka gryczana bo ona robi tu doskonała robotę. Goraco pozdrawiam . Dzieci już dorosłe poza domem a ja pieke dla siebie i zajadam do kawki😝😋

Ola

Już kolejny raz to pisze , te muffinki to moje najlepsze , brak mi słów na ta rozkosz , z burakiem i mascarpone jaki niespodzianka, cudo, polane tahini i świeży owoc malina i borówka . Kocham Cię Aniu tak jak te muffinki😃😍😘

Sylwia

Bardzo dziękuję za przepis. Już na stałe wpisał się w mój jadłospis. Ze względu na uczulenie na kakao zastąpiłam je karobem 🙂 Również pasuje 🙂

Paulina

Czy można je zamrozić?

Żaneta

Ja mroziłam, potwierdzam:)

Ola

Aniu zrobiłam wersje z mąka pszenna i jednak zdecydowanie moje podniebienie woli w tych muffinach mąkę gryczana. Chyba mamy podobne smaki♥️😁❤️

Ola

Zrobiłam 😁, jako polewę dałam masło orzechowe rozcieńczone mlekiem(tahini nie miałam, ale jestem ciekawa smaku), posypałam pyłkiem z pistacji. Zjadłam jedna na ciepło i czuje dziwny smak maki gryczanej ale jem, dziwny smak ale bardzo wciągający, pyszny, zjadłam druga o jakie smaczne. Resztę spróbuje gdy ostygną ale powiem Ci ciekawy , dziwny ale bardzo wciągający smak, super👍😁♥️❤️

Żaneta

Czy to normalne że babeczki po upieczeniu są nadal wilgotne w środku ? Nie wiem czy one powinny wyjść takie mokre jak Brownie czy mi się nie dopiekly po prostu 🤔

Iwona

przepraszam jeszcze jedno pytanko… czy mogę zamiast kako – karob?
z gory serdecznie dziekuje za Pani odp 🙂

Iwona

witam, czy zastąpić banana? np śliwki suszone rozmoczone w wodzie? ile szt?

Iwona

A ile tych sliwek wrzucić?
Żadna ze mnie piekarka 😉

Monika

Dziękuję za przepis. Szukałam właśnie sposobu na przemycenie buraczkow córci. Tartych nie chce ruszyć. Jutro próbujemy.
Pozdrawiam 🤗

Monika

Czy zamiast banana mogę dodać jabłko? 🙂

Malwina

Ten przepis to mój TOP 1! 🙂

Hanna

Przepyszne babeczki. Przy bmk dodałam kozi serek do kanapek z Lidla, zawiera sól, więc raczej dla starszych dzieci i rodziców 🙂
Czy próbowałaś robić bez kakao?

Renata

Te babeczki są przepyszne i bardzo zdrowe. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem tylko dałam lyzke więcej mąki i nie dałam masarpone. 2 letni synek zjadł 4na raz.
Dziękuję za przepis i polecam serdecznie te babeczki

Edyta

Niestety wyszedł zakalec 🙁 coś poszło nie tak tylko co? nie polecam tego przepisu.

Anna

Zamiast jajka mozna dodatkowo banan albo len mielony?

Katarzyna

180 stopni termoobieg czy góra dół? 🙂

Monika

Witam,
czy babeczki są zjadliwe na drugi dzień? Mam przepis na zwykle muffinki z czekoladą, a tutaj jest banan i mascarpone, nie wiem czy nie stracą na jakości, a chętnie upiekłabym je na swoje urodziny 😉
Poza tym, mam gotowane buraki pakowane vac, czy to się nadaje?