Kolejny pomysł na jajko „inaczej” zaraz po Szakszuce. Jajko zapiekane w awokado robi się szybko, wygląda pięknie i co najważniejsze smakuje wszystkim (którzy kochają awokado :P).
Jajko zapiekane w awokado – Składniki:
awokado-dojrzałe
jajko
szczypiorek/koperek
sól, pieprz
czarnuszka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Awokado myjemy, przekrajamy na pół. Za pomocą łyżki powiększam dziurki. To co zostaje rozsmarowuje na kanapki, albo robię Guacamole. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Polecam włożyć najpierw dziecka porcję (potrzebuje ok 25 minut, żeby całkowicie się ścięło), a po 10 minutach dołożyć porcję dla dorosłych, żeby miało lekko płynny środek 😛 Podałam z pieczywem i warzywami.
Ania jesteś moją inspiracją💗