Na wstępie Wam napiszę, że to najszybszy i najlepszy sos do kurczaka i indyka. A dzięki temu, że pesto mam zamrożone indyk w sosie bazyliowym robię w kilka minut 😉
Na blogu znajdziesz kilka przepisów, najlepsze będzie pesto bazyliowe: Makaron z pesto bazyliowo-orzechowym.
Indyk w sosie bazyliowym – Składniki:
400g filet z indyka
200ml śmietanki 30%
kilka gałązek bazylii + łyżka orzechów włoskich/2 łyżki PESTO
ząbek czosnku
1 łyżka czosnku staropolskiego (opcjonalnie)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Filet kroimy, smarujemy oliwą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię (zobacz zdjęcie jak „smażę” dla Lilki). Smażymy z dwóch stron. Dodaję śmietankę, pesto (zblendowaną bazylię z orzechami) i czosnek (wcześniej przecieram ręcznikiem papierowym-nie musisz!) i gotuję chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję Lilce i dodaję sól i pieprz*.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i sałatką.
Ania radzi:
Jeżeli smażysz swojemu maluszkowi to możesz całość podsmażyć, ja pokazuję Ci w każdym przepisie, że możemy to ominąć.
Kroję indyka pod skosem.
Zamiast indyka możesz przygotować kurczaka.
Jeżeli nie masz bazylii możesz dodać swoje ulubione przyprawy (polecam tymianek, albo rozmaryn).
Przy alergii na BMK zamień śmietankę na mleczko kokosowe.
Witam 🙂 czy można dodać gotowe pesto kupione w sklepie?