Brownie fasolowe ze śliwką i truskawką to najlepsze ciasto fasolowe jakie udało mi się zrobić. Jak komuś nie powiecie, że tam jest fasola to na pewno sam nie zgadnie 😉
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
200g banana (średni banan ma 120g)
5 daktyli (możesz więcej)
30g masła orzechowego
3 łyżki kakao (u mnie czarne)
2 jajka
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Fasolę dobrze przepłukać pod bieżącą wodą i zblendować z pozostałymi składnikami. Na górę dałam śliwkę i truskawkę. Pieczemy w 180 st. 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu.
*przy alergii na BJ pomiń jajka, daj pół banana więcej.
Ania radzi:
Możesz użyć innych owoców (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać, tylko nie za dużo), albo zrobić wersję bez. Zawsze jak robię ciasto przekładam do małej kokilki Lilce, a swoją jeszcze dosładzam. Nie musisz dosładzać, dorzuć więcej daktyli.
Do wersji dla dorosłych polecam dodać kilka kostek startej czekolady gorzkiej, albo mlecznej.
bardzo smaczne 🙂