Kiedy zostają Ci żółtka po SKYRowych placuszkach to albo robisz Kogel mogel, albo domowy budyń waniliowy 😛
Nie muszę dodawać, że najlepiej smakuje z owocami 🙂
Domowy budyń waniliowy – Składniki:
500ml mleka*
2 żółtka
1 łyżka masła
25g mąki ziemniaczanej
ziarenka wanilii (opcjonalnie)
coś do posłodzenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
400ml mleka gotujemy z łyżką masła. W 100ml mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy jak mleko się zagotuje energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Przelewamy do miseczek. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Jeżeli użyjesz cukru/miodu dodaj razem z masłem do mleka i opcjonalnie z ziarenkami wanilii.
Robiłam ten budyń z 30g mąki ziemniaczanej i jak dla mnie jest za gęsty, jeżeli taki lubisz to dodaj 3 łyżki mąki.
Na zdjęciu jest dokładnie 27 g.
*Przy alergii BMK ugotuj na mleku kokosowym (na pół z wodą, jest bardzo tłuste), albo napoju roślinnym.
A czy jak wykorzystam żółtka do budyniu to białka mogą przeczekać jeden dzień w lodówce żeby zrobić na drugi dzień placuszki z nich?