Domowy budyń waniliowy

You are currently viewing Domowy budyń waniliowy

Kiedy zostają Ci żółtka po SKYRowych placuszkach to albo robisz Kogel mogel, albo domowy budyń waniliowy 😛

Nie muszę dodawać, że najlepiej smakuje z owocami 🙂

Domowy budyń waniliowy – Składniki:

500ml mleka*

2 żółtka

1 łyżka masła

25g mąki ziemniaczanej

ziarenka wanilii (opcjonalnie)

coś do posłodzenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

400ml mleka gotujemy z łyżką masła. W 100ml mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy jak mleko się zagotuje energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Przelewamy do miseczek. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Jeżeli użyjesz cukru/miodu dodaj razem z masłem do mleka i opcjonalnie z ziarenkami wanilii.

Robiłam ten budyń z 30g mąki ziemniaczanej i jak dla mnie jest za gęsty, jeżeli taki lubisz to dodaj 3 łyżki mąki.
Na zdjęciu jest dokładnie 27 g.

*Przy alergii BMK ugotuj na mleku kokosowym (na pół z wodą, jest bardzo tłuste), albo napoju roślinnym.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Patrycja

A czy jak wykorzystam żółtka do budyniu to białka mogą przeczekać jeden dzień w lodówce żeby zrobić na drugi dzień placuszki z nich?