Lubicie dania, które robi się w jednym garnku i do tego szybko? Takie właśnie jest curry warzywne z ciecierzycą. Pyszne, sycące i rozgrzewające 😊
Curry warzywne z ciecierzycą – Składniki:
1 batat (u mnie 400g)
1/4 małej dyni(u mnie Hokkaido)
puszka ciecierzycy
1 marchewka
1 cebula
200 ml mleczka kokosowego/śmietanki 30% (u mnie pół na pół)
2 ząbki czosnku
przyprawy: papryka słodka i kurkuma po płaskiej łyżeczce; imbir i ostra papryka szczypta
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
natka pietruszki/kolendra do posypania
ryż do podania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy kilka minut, dorzucamy marchewkę i czosnek i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną dynię, batat. Podlewam odrobiną wody i duszę aż warzywa będą miękkie. Zalewam śmietanką z mleczkiem kokosowym, dodaję odsączoną i przepłukaną ciecierzycę i przyprawy. Chwilę gotuję aż śmietanka się zredukuje. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Podałam z ryżem, solimy na talerzach porcję dla starszych i dorosłych. Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Ania radzi:
Możesz przygotować na samej śmietance, albo mleczku kokosowym, mi tak smakuje najbardziej.
Jeśli lubisz takie szybkie dania polecam Ci krewetki z patelni.
Dla niemowlaka pomiń smażenie i podlej warzywa wodą.
Czy to jest ospowiednie danie da 8miesiecznego bobasa?