Kochacie Brownie? Sernik i brownie to moje dwa ulubione ciasta. Te ciasteczka brownie z batata wymiatają 😛 A do tego są mięciutkie i można je podawać od początku rozszerzania diety.
A jak kochacie Brownie to koniecznie spróbujcie tego z fasoli 😛
Ciasteczka Brownie z batata – Składniki:
200g batata (1 mniejszy)
80g jabłka (pół)
40g mąki owsianej (4 łyżki)
25g masła orzechowego (1 łyżka)
łyżka kakao
opcjonalnie coś do posłodzenia: erytrol, syrop z daktyli
do posypania: posiekane orzechy, płatki migdałów, kolorowe draże lub draże czekoladowe dla starszych
Przygotowanie:
Batata i jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości ok 20 min. Odcedzamy, blendujemy z pozostałymi składnikami. Układamy na papierze do pieczenia, albo robimy w foremce na muffinki (nie pomyślałam o tym 😊). Mokrą łyżką możesz nadać kształt. Pieczemy w 180 stopniach z opcją góra-dół przez 15 min. Ciasteczka smakują po schłodzeniu.
Ania radzi:
Mąka owsiana to zblendowane płatki.
Możesz spróbować z migdałową.
Przy alergii na orzechy masło możesz pominąć, albo dać zwykłe.
Z dynią też powinno wyjść 😊
Dziekuje za szybka informacje, to do dzieła😆😁♥️