Pudding z chałki z owocami

You are currently viewing Pudding z chałki z owocami

Pudding z chałki z owocami to świetne rozwiązanie na czerstwe pieczywo. Ja wykorzystałam domową chałkę, ale też świetnie nada się chleb lub bułki.

Składniki:

300g chałki, najlepiej czerstwej (8 kawałków)

4 jajka

400 ml mleka (szklanka 250ml)

70 ml śmietanki 30%(można dać więcej mleka)

owoce (mogą być mrożone)

cukier kokosowy/ cukier waniliowy w wersji dla starszych

Przygotowanie:

Blendujemy jajka z mlekiem i śmietanką, moczymy w tym chałkę (moja była zbita, więc zostawiłam ją na 2 minuty), przekładamy do naczynia do zapiekania (Lilce zamoczyłam i dosypałam cukru kokosowego). Polewamy chałkę resztą masy puddingowej. Pieczemy 35-40 minut do lekkiego zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Jeżeli masz tylko funkcje termoobiegu w piekarniku, po 15 minutach przykryj pudding folią aluminiową. Najlepszy od razu po upieczeniu ;)n

Na zdjęciu pół porcji🙂

pudding

Porcja rodzinna (tata też się załapał ;))

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze